Wandeling Koersel Kapel

12
dec
Datum: 
maandag, 12 december, 2022 - 14:00
Locatie: 
Samenkomst parking Parochiaal Centrum Kapel

De geschiedenis van Onze-Lieve-Vrouw aan de Staek. In de18de eeuw was de streek rond Koersel een heidelandschap zoals overal in de Kempen. De boerkens dienden de heide te plaggen voor hun beesten. Zo ook een zeker Jan Nicolaes Swartenbroukx, een jonkman. Hij was aan het werk op de heide en kreeg enorm krampen en dacht te zullen sterven, eenzaam op de heide. Van ellende begon hij te bidden tot Onze-Lieve-Vrouw en kroop naar een bron daar in de omgeving waar hij aan het werk was. En stilaan verdwenen de krampen. ‘Dat is een mirakel’ prevelde de man en beloofde een beeld te maken van Onze-Lieve-Vrouw en dat aan de weg op een paal (staak) te plaatsen. Dat deed hij op 1 mei 1826. Zijn wedervaren ging rond als een lopend vuurtje en weldra werd het  aan de staak een waar bedevaartoord. Jan Nicolaes vond niet beter om er een offerblok te plaatsen, zogezegd om de herders in de streek te helpen. Maar de centen werden door hem achter gehouden.

De pastoor van Beringen kon niet verdragen dat er zoveel volk geld naar het kapelletje brachten en maanden Jan Nicolaes aan om het aan de parochie te schenken. Maar jan Nicolaes trok er zich niets van aan en baatte verder zijn bedevaartoord uit.

Nu maakt het Koersel Kapelletje deel uit van het wandelgebied van de  Vallei van de Zwarte Beek. Druk bezocht door wandelaars en fietsers.

Ter info :

We komen samen aan het lokaal VTZ om 13u30 dan rijden we met auto's naar de bestemming met passagiers die niet kunnen of willen rijden tot daar. Vertrek van de wandeling om 14 uur.

Zij die het praktischer vinden kunnen ook rechtstreeks naar de parking van de desbetreffende wandeling gaan.

Wie graag wil meewandelen, even je naam doorgeven a.u.b. aan Laurent zodat we weten op wie we wachten. GSM 0478/360378 (kan ook met sms) of laurent.vandereyt@skynet.be

Contactgegevens

Maatschappelijke zetel en lokalen

Kneuterweg 4
3520 Zonhoven

Eerstvolgende activiteit

Moestuindagen Degens

01
apr

MOESTUINDAGEN

>> lees meer

Onze partners

https://www.sibellighting.be
http://www.energiecontrol.be
http://www.kitchen-suite.be
http://www.tuinenwirix.be
https://www.beobank.be
https://www.serneelsbikes-zonhoven.be
http://www.bielennv.be
http://www.zowizo.be
http://www.vanoppengeert.be
https://www.vecasolar.be
https://gezondheidzonnedauw.be/
http://www.copainenco.be
http://www.thuisverplegingzonhoven.be
https://www.onivaverzekeringen.be/
http://www.indestege-marc.be
http://www.verhuur-truyers.be
http://www.holsteenbron.be
https://www.bloemendroom.be/
http://www.bandencentrumzonhoven.be

Word lid van VTZ en krijg ook antwoorden op uw vragen.
Geniet ook van andere voordelen! MEER WETEN?

Cookies en privacy