Historiek en info
Begin 1983, de toenmalige afdeling Volkstuin Zonhoven, bestond al drie jaar, stelde Mia Gerits, echtgenote van Jules Paulissen, destijds bestuurslid, voor om een afdeling bloemschikken te starten. Dat was iets nieuws, en het paste zeker binnen volkstuin. De mogelijkheden, lokalen, lesgevers, onkosten, werden onderzocht en de haalbaarheid was zeker gegarandeerd met steun van Volkstuin Provinciaal en het Ministerie van Landbouw waar Pierre Drieskens, de toenmalige provinciale schatbewaarder, zorgde voor subsidies voor de lessen. Het startschot werd gegeven want een lokaal was ter beschikking in het Cultureel Centrum en een lesgeefster – Mia – was bereid om dit te organiseren.
Cursisten werden onmiddellijk gevonden en in september 1983 ging de cursus eerstejaars van start met 10 lessen, een per maand. De cursussen volgden de kalender van het schooljaar – van september tot en met juni. Ook noemden de cursussen eerste, tweede en derde jaar. Later volgden de lessen de kalender van de andere activiteiten van Volkstuin, namelijk van januari tot december, zonder de maanden juli en augustus. Op het einde van het derde jaar dienden deze cursisten een eindwerk af te leveren, een opgelegde opdracht, waarvoor zij dan een getuigschrift van bekwaamheid ontvingen.
Deze eindwerken werden tentoongesteld voor het publiek, met de bedoeling nieuwe cursisten aan te trekken. De interesse voor het bloemschikken nam zo een geweldige vlucht, dat inschrijvingen met wachttijden tot wel drie jaar werden genoteerd. Zij die het derde jaar met voldoening hadden afgesloten, vonden dat er ook een vierde en zelfs een vijfde jaar mochten komen, want stoppen was geen optie. En om opnieuw te starten in het eerste jaar duurde te lang omwille van de wachttijden. En zo geschiedde. Naast deze klassikale lesjaren werd ook het “clubke” ingericht met een vijftiental cursisten. Alleen als er eentje afhaakte, bestond de mogelijkheid om ook in deze groep te komen. De cursussen bloemschikken in Volkstuin Zonhoven waren zo gerenommeerd met als gevolg een gestaag groeiend aantal cursisten, niet alleen uit Zonhoven, maar zelfs tot ver erbuiten, en internationaal met dames uit Nederland en Duitsland. De piek van het aantal cursisten lag in de jaren 1990 tot 1995 + 300 cursisten! Uiteraard diende gezocht naar geschikte lokalen en ook lesgevers. Volkstuin Zonhoven had wel het geluk, als u dit zo mag heten, om klasse lesgevers aan te werven.
Alleen de locaties zorgde voor frustraties bij de cursisten. Te weinig plaats, onoverzichtelijke lokalen omwille van kolonnen, Gevaarlijk situaties omwille van de trappen naar de lokalen enz. Afwisselend verhuis van Tentakel naar Evenementenhal. Geen optimale omstandigheden om de cursisten een ontspannen les te laten volgen. Vandaar de noodzaak en idee van Ivo om te zorgen voor een eigen zaal. Uiteindelijk in 2009 was het zover. Volkstuin Zonhoven bouwde samen met de gemeente een EIGEN lokaal voor al haar binnen activiteiten. In al die jaren groeide de opstelling van de eindwerken uit tot ware tentoonstellingen. Nog later werden thema’s vooropgesteld waarrond de tentoonstellingen werden opgebouwd. Voorbeelden hiervan: Film en fotografie, Mozart, Bloemschikken het jaar rond, Wintersymfonie ea.
De hoogtepunten van betalende toeschouwers was tussen de jaren 1993 tot 1996 met +- 800 tot 1200 bezoekers. Na het jaar 2000 begon het aantal cursisten jaarlijks te verminderen. Het hoogtepunt van het bloemschikken voor de liefhebbers leek voorbij. Het bloemschikken is uit de mode geraakt. Ook het bloemschikken op zich kreeg een andere invulling. Oorspronkelijk vertrokken om materialen uit de tuin en de natuur te gebruiken, worden steeds meer ‘moderne’ trends in de bloemstukken verwerkt. Maar zolang cursisten bereid zijn hun hobby uit te oefenen, blijft VTZ cursussen inrichten, met ‘professionele’ lesgevers.